Absinthe, – den mest legendariska av samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.

De mesta folk innehar antagligen en basal medvetenhet om att absint är, men de flesta utav dem känner till bara några sanna information om sprit eller sprit samt bara en bråkdel utav dem innehar haft tillfälle att inneha ett glas av denna mystiska dryck före sej på bordet.

På grund av detta önskar jag med det här lilla inlägget presentera för eder läsare en del fakta om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint inneha varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att ha fabricera en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint är absint olagligt i sverige.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic samt blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att alstra målningar samt litteratur som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var riskabel och giftig, , även om bara en liten mängd malört fanns i en absint flaska.

En annan händelse som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Ehuru gubben hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Antagligen för att det var förbjuden frukt, innehar många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, fastän inne vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller bildar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de större europeiska länder är absint totalt lagligt åter.

I USA (givetvis) finns det fortfarande lagar mot att alstra samt avyttra den, även om olika företag innehar hittat på potential att kringgå dessa bann.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en amerikan, innebära det att det är OK att dricka absint, så länge du inhandlar det från en rättslig, icke-amerikanska källa som man kan finna Webben.