Absinthe, – den mest legendariska av samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man ingen mer legendarisk än absint.


Sveriges ledande Absinthsajt finns här.

De flesta folk innehar förmodligen en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem känner till bara ett litet antal sanna information om sprit alternativt alkohol samt bara en bråkdel utav dem har haft tillfälle att äga ett bägare av denna mystiska dryck framför sig på bordet.

Därför vill jag med detta lilla inlägget presentera för eder läsare lite information om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint har varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att inneha fabricera en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint.

Ändå var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste sin image som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att alstra målningar och litteratur som har blivit tidlös i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd bevisa att malörtens olja, en utav de flera ingredienserna i absint, var farlig och giftig, även om endast en liten antal malört fanns i en absint flaska.

En annan händelse som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder samt AMERIKA.

Frankrike följde sedan år 1915.

Antagligen för att det var illegal frukt, innehar flera utav de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att modern vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt eller alstrar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Nu, i begynnelsen utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de större europeiska länder är absint totalt lagligt igen.

I US OF AMERICA (givetvis) finns det ännu grundnorm mot att producera och avyttra den, ehuru olika företag har hittat på möjligheter att gäcka dessa bann.

Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebära det att det är OK att inmundiga absint, så länge du handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta Internet.