Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.


Sveriges ledande Absinthsajt finns här.

De mesta människor har antagligen en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de mesta av dem vet blott ett litet antal sanna information om sprit eller alkohol och blott en bråkdel av dem har haft tillfälle att äga ett bägare utav denna mystiska dryck före sig på bordet.

Därför önskar jag med detta lilla inlägget presentera för er läsare lite information om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande samt smaksatt med anis, sägs absint få varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att äga tillverka en medicinsk tonic som bar en enorm likhet med absint.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att alstra målningar och böcker som har blivit tidlös i världens konst och böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, ehuru bara en liten mängd malört fanns i en absint flaska.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall samt mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och US OF AMERICA.

Frankrike följde efter år 1915.

Antagligen för att det var förbjuden frukt, innehar många av de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, trots att modern vetenskap har visat att malört ej är mer skadligt eller framkallar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i början av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de större europeiska länder är absint totalt lagligt igen.

I AMERIKA (givetvis) är det ännu lagar mot att producera samt avyttra den, ehuru olika företag innehar hittat på potential att gäcka dessa bann.

Att inmundiga absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebära det att det är OK att dricka absint, så länge man handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta Internet.