Absinthe Sprit, Bara en drink alternativt en legend?

Många folk antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol eller alkohol framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nära nog utsuddad barriär uttalar att en likör är alkohol med tillsats utav socker och smakämnen – samt då börjar väl nära nog all alkohol som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att ha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man kanske begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och brukade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll en del eller ingen anis, fänkål alternativt någon av de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint och bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

När alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: www.godabsint.com.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är totalt unik och annorlunda.

Det finns många legender och myter runt absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Början såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög förbrukning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Antagligen det är på grund av detta det fick så mycket beröm utav bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så poppis i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och rätt så snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde för alla andra.

Det fanns flertal mord som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden vari en man dödade först sin egen familj samt därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därefter.

Även om det fortfarande minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du innehar lärt dej ett litet antal spännande information om absinthe, kommer jag bevilja dej själv avgöra om det bara är en annan dryck, eller kanske mer utav en legend.

Med det kumulativ folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta samt se om historien upprepar sej.