Absinthe Sprit, Bara en drink eller en legend?

Flera folk antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som alkohol alternativt sprit framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – samt då börjar antagligen nästan all sprit som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är oxå känd för att få övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i många olika versioner.

Dess vidareutveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske förstår, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och begagnade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt noll anis, fänkål eller någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

När alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en farligt ämne i absint.

Det finns också några betraktas som “special absint” som är totalt unik och avvikande.

Det finns flera legender och myter kring absint alkohol, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört samt övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm av bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och rätt så snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde för alla övriga.

Det fanns flertal mord som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden vari en man dödade främst sin egen familj och därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därnäst.

Ehuru det ännu faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Idag när du har lärt dej ett litet antal spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det växande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta samt se om historien upprepar sig.