Anisette – en sockerfri liköressens från Gert Strand AB

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung kring medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad beträffar spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette förekommer som likörssens och är ofärgad men saknar inslag från lakrits som oftast brukar ingå i anisbaserade smaker. Däremot påminner anis otroligt mycket om lakrits men anisette äger en sötare smak.

Blanda denna essens för sockerfri Anisette likör med brännvins special 32%.

Likör som har smak av anisette utgör en underbar sammansättning av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att till exempel diabetiker har svårt att njuta till den grad som de förtjänar.

Därför har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens med smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är drygt 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det medför också att ingen energi tillförs och således påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligtvis med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En väldigt liten mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därefter fyller man upp 3/4 med alkohol och skakar. Därpå fyller man upp flaskan med kvarvarande sprit och skakar till dess allt har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa vis.

Hembryggning är sällan så enkelt och utöver att den sockerfria Anisettelikören blir fantastiskt god så går det även fort. Denna sockerfria essens med smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.