Användbara råvaror vid vinbryggning

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns också prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad från välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte jämt är säsong för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.

Det är också ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att inhandla. Varudeklarationen ska noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan ha i åtanke att äppelmust är ypperligt att brygga vin på. Länk till Whisky

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara tämligen dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.