Är det farligt att behandla trä med järnvitriol inomhus?

En del blir förvånade då de hör om människor som vill processa golv med järnvitriol inomhus. Det möjligen låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att processa gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till därför att vårda och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

köpa spridardunk

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska utföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man möjligen får tillägga såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Sedan så kan man behandla golv, vägg eller möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför kraftig kvantitet. Det är betydelsefullt att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart också betydelsefullt att rusta arbetet på korrekt sätt. Täcka golv samt andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att förorda.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en fullständig produkt så kan den ha en försiktig frän doft men den ska inte vara riskabel.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till massor olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta samt på tak och även inom läkemedel. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det sannerligen intet att oroa sig för. Med ett lager av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Läs mer här järnvitriol på tryckimpregnerat.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är konstruerad av trä och det finns det rentav många som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och därpå så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att införskaffa billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns också smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte uppskattar färgnyansen. Ett förslag kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara fullkomligt införstådd med den färg som man kommer att få innan man ger sig på en hel möbel eller ett golv.