Att brygga eget vin

Den som vill uppleva nya smaker och tycker om vin bör definitivt prova att brygga själv. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och dessutom genom olika jästekniker och övriga faktorer.

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är massor som får gastronomisk upprymdhet över att få använda vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera olika sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är betydelsefullt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är ren och fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.

Dessutom medföljer vanligen bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra rustad kan nämligen bespara många förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats. borsta tänderna med aktivt kol

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det skänker en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer van kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.