Att renovera – saker att tänka på

Att renovera ett hus kan vara både dröm och mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få göra, men likaså resultatet av en obehaglig överraskning. Det är jämt bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det på grund av exempelvis mögel alternativt annan mikrobiell påväxt.

Det främsta man bör fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att göra själv. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan medföra allting från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och ersätta det. Det är således enorma skillnader renoveringar emellan.

På senare år har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som säljer allt från hammare och spik till avancerade golvslipar – allt för att den händige ska klara av att uppföra sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering behövs det material i olika mängd och prisklass. Det krävs också arbetsredskap. En god idé är att ha lite is i magen när det handlar om material – ifall man ser renoveringen som en pågående hobby kan man ta det lite lugnt med att finna de perfekta beslagen eller den rätta nyansen gällande sitt kakel i ens badrum till korrekt priser.

Vad gäller arbetsredskap så är det bra att tänka på vad man verkligen behöver köpa och vad man kan vara utan. En del arbetsredskap kan man alltid ha användning av senare, men de är faktiskt inte så många som byggföretagarnas reklamer vill hävda. Att lägga pengar på det som man även efteråt kan ha användbarhet av är bra för att undvika en ocean av prylar som aldrig nyttjas.

En del företag hyr dessutom ut maskiner som annars skulle vara enormt dyra att handla, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är således betydelsefullt att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, för att undgå onödiga utgifter och slöseri av tid. Att bygga om och överhuvudtaget utföra jobb i sitt hus tar vanligtvis lite längre tid än vad man har räknat med, särskilt om man ger sig in på saker som man kanske inte har fullkomligt hundra koll på.

Det är bra att ta tidsfristen i övervägande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man har ett halvfärdigt badrum som inte fungerar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värda att lida över – man kan anlita hantverkare. Länk till ytterligare tips

När man renoverar utrymmen på grund av fukt samt mögel är det angeläget att man ser till så att ventilationen blir bra, därför att möglet annars kvickt kommer tillbaka. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli av med möglet. Därpå skydda mot ny påväxt med Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock vanligtvis mycket dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man erhålla bidrag för att renovera och sanera.