Blanda egen sockerfri god likör med smak av Cocorum

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av många smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som består av smak av både kokos och rom. Kokos är en smak som ger en exotisk smakupplevelse enligt många, och en klassisk likör som har smak från kokos och rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ åt bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en omtyckt likör och blev en given komponent i ett stort antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att använda riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit stegvis godkänt för bruk runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för användning inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett mycket bättre alternativ åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras hastigt i kroppen utan att brytas ner. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå eftersom ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligen essensen med? Det rekommenderas att blanda den ihop med brännvin som har brist på kryddning och som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går utmärkt att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar med alkohol och skakar om grundligt. När flaskan skakats häller man i den återstående mängden sprit och skakar om till dess alltsammans har blandats redigt. När man har blandat färdigt en flaska är det viktigt att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa sätt. Därför ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer absolut resultera i en mycket smakrik och god likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, alternativt så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först prova smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det passande att blanda 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som ännu inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur kvick processen är. Dessutom skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den innebär ingen skillnad alls i sötma.