Blanda egen sockerfri smaklig likör med smak från Irish Cream

Irish Cream är en omtyckt liköressens. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland under 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde och kaffe. Baileys har en oerhört tilldragande smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en enorm arom samt en gräddig och oerhört söt smak.

Gert Strand AB har framtagit en originell sockerfri liköressens med smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne till fullo syntetiskt och fritt från kalorier. Men låter det inte lite konstigt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt innehåller den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är omkring 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns minst ett par starka skäl till att välja sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel för diabetiker. Sukralos utsöndras snabbt i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte därför att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos framställdes på 1970-talet och har sedan dess godkänts successivt på marknaden som sötningsmedel. I EU blev sukralos godkänt först 1994. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att producera likör med hjälp av essens är en okomplicerad typ av hembryggning. Processen går relativt fort och är enkel och smidig. Det bästa av allting är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan förmoda.

Hur går man då tillväga för att blanda sin hemmabryggda likör? Liköressensen som har smak av Irish Cream blandas med fördel med okryddat brännvin. Det går självfallet att mixa med kryddat brännvin ifall man vill vara mer äventyrlig och experimentera med smaker. Man får då räkna med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det potential att blanda till andra smaker. En del möjligen bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som genererar 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man bör ha i åtanke att likör normalt har en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att mixa med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll därefter upp flaskan med alkohol samt 2 dl kaffegrädde och skaka ordentligt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken från Irish Cream samt alkoholen förenas på bästa vis. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt lite is. Eller användas till att mixa drinkar.