Bli av med mossan på dina stenplattor på bästa sätt

Mossbeklädda stenplattor är inte det mest tilldragande. Det är ju icke nödvändigtvis så att allihopa tycker att det ser romantiskt och inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns bra anledning till att eliminera mossa på stenplattor om man vill ha en vacker samt mysig trädgård. Med bra mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Innan du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det betydelsefullt att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan smart att spraya på med järnsulfat samt vatten för att efteråt tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Därutöver kan det påverka plattorna.

Börja med att förbereda hur du ska eliminera mossan och därefter få dän den, och jobba därefter steg för steg för effektiv borttagning av mossa från stenplattor.

Eliminera mossa på stenplattor med bra mossbekämpning samt korrekt inställning

Bra mossbekämpning medför att man dödar mossan som finns på plats samt skapar en miljö där den inte längre trivs lika bra. Det är mestadels så att man ser mossa där det är ont om näring och det är följaktligen som man kan hjälpa gräset genom att gödsla ordentligt under vår och sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla fräscht och göra det svårt för mossan att komma åter. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du ska lägga i trädgården. En ofläckad samt slät yta är ej lika inbjudande som ett poröst material med många ihåligheter.

järnvitriol inomhus

Tänk korrekt från påbörjande men förtvivla inte ifall du nu måste röja mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter samt ojämnheter. Det går att få dän mossväxten med järnsulfat och vatten eller Bensaltensid eller Fulstopp. Tro att du kan vinna över mossan och du kommer att segra!

Viktigt att tänka på om du ska jobba med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är död så vill man självklart skölja bort den och det kan man enkelt göra med en högtryckstvätt. Men man ska vara försiktig då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan leda till att mossan sprutar åt alla håll så skydda ögon med ett bra ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan även skada stenar av poröst material. Om du skapar ojämnheter så ger du ju bättre grogrund för kommande mossa så jobba hellre maklig och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Vanligtvis är det en bra ide att handla en platt-tvättare som finns som komplement till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara borta för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte absolut att man kan avlägsna mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, alternativt järnvitriol, för plattor skänker goda resultat, men avhängig på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva repetera behandlingen några gånger. Länk till ytterligare data

Samma sak ifall det är ljusa plattor och man icke kan nyttja järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid eller Fulstopp. Samtliga preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Det är angeläget att utföra regelbundna behandlingar med mossmedel.