Checklista och åtgärder om du blir ID-kapad

Eftersom ID-kapning på det vis det sker idag är ett tämligen nytt brott – och ett brott som eskalerar i extremt hög fart – så är det få som vet vad man måste göra när man inser att en ID-kapning har ägt rum. Checklistan ser likadan ut för såväl utsatta privatpersoner som företag, och en annan gemensam sak är att man tvingas handla snabbt. Ju fortare man agerar när man har blivit utsatt, alternativt ens bara misstänker att man har blivit utsatt, för ID-kapning, desto mindre brukar konsekvenserna bli – trots att de kan bli rätt så stora ändå ifall man har otur och inte har vidtagit några preventiva säkerhetsåtgärder.

I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer info.

Checklista

1. Först av allt måste man spärra allihopa sina kreditkort, det är i regel just kreditkorten som är av största intresse för ID-kaparna, trots att del hellre satsar på att låna pengar i ens namn.

2. Kontakta banken! Om ID-kaparen försöker skaffa nya kreditkort, en ny bankdosa eller dylikt så är det banken som måste se till att dessa med det samma förlorar sina värden.

3. Spärra ditt personnummer hos alla kreditupplysningsföretag, den som vill ta lån i ditt namn kommer att använda sig av ditt personnummer och kommer inte få ta ett lån ifall din identitet är spärrad hos kreditupplysningen. Idag finns det fem olika krditupplysningsföretag i Sverige:
-UC
-Soliditet
-Syna
-Creditsafe
-Business Check

Länk till mer info

4. En polisanmälan ska göras i ett så tidigt moment som genomförbart. Ju snabbare man får igång polisen med ens fall, desto större chans har man att lösa det.

5. Om ens körkort blir stulet ska man rapportera detta till Transportstyrelsen, och anmäla det till Polisen. Ifall det handlar om ett försvunnet ID-kort ska man anmäla händelsen till utfärdaren av kortet, och Polisen.

5. Den som känner sig bekymrad efter ett ID-kapningsattentat kan kontakta Stöldskyddsföreningen för stöd samt vidare råd, denna tjänst är kostnadsfri.