Den legendariska drycken Absinthe

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, finner du ingen mer legendarisk än absint.

De flesta människor har troligtvis en rudimentär medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet bara några sanna fakta om sprit eller alkohol och endast en bråkdel av dem har haft möjlighet att ha ett glas av denna mystiska dryck framför sig på bordet.

Således vill jag med detta lilla inlägget framföra för er läsare några fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess framstående förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som hade namnet absint först framställdes.

Mycket berusande samt kryddad med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare som kom från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att många år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint.

Ändå var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln till absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som därpå etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste om sin image som en läkemedelstonic och blev mer omtalad för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier samt för att bidra till inspiration till konstnärer.

Följaktligen legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att göra målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst och litteratur.

När artonhundratalet började ta slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe särskilt.

Så kallade vetenskapliga undersökningar genomfördes för att förment belägga att malörtens olja, en av de otaliga ingredienserna i absint, var riskfull samt giftig, även om endast en ringa mängd malört fanns i en absint butelj.

En annan händelse som skedde i inledningen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett utbrott i raseri och hade ihjäl hela sin familj.

Trots att mannen hade en lång historia av att vara rejält alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

Ã…r 1912 blev absint olalgligt i många europeiska länder samt USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Antagligen för att det var otillåten frukt, har många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän modern vetenskap har påvisat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vanvett än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i början av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de flesta europeiska länder är absint totalt lagligt återigen.

I USA (självklart) finns det fortfarande lagar mot att framställa samt sälja den, även om diverse företag har hittat på möjligheter att undvika dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är OK att dricka absint, så länge du köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan finna på webben.