Det kan vara enkelt att utföra takrengöring själv

Det ser dåligt ut däruppe på taket och tegelpannorna som en gång hade en djup orange färg är nu snarare brungröna. Detta beror på att lavar och mossa har fått förankring. Men det behöver icke vara så farligt som det ser ut och man kan åstadkomma takrengöring själv på ett någorlunda så lätt vis.

En taktvätt kan man nämligen genomföra med trädgårdsslangen samt Takrengöring Turbo som består av bensaltensid och vatten. Det är bara att klättra upp på en stege och spraya ut ovanför taket. När mossan har dött så kan man raspa av den med en skrapa som har ett långt skaft alternativt nyttja högtryckstvätt för att tvätta bort. Eller låta den regna bort, tar 1-2 år.

Så enkelt kan du uträtta din takrengöring själv

Klättra upp på stegen och börja behandla med den Bensaltensid mot mossa som du har köpt. Det finns annorlunda produkter och det är tydligt att en dunk som man tillsätter trädgårdsslangen till gör det enklare att spraya ut men man kan även blanda själv ifall man vill och tillämpa sig av en spridarramp till vattenkannan, en ejektordunk från allt-fraktfritt.se eller applicera i påläggsläge (kemläge) med somliga högtryckstvättar.

Innan du gör behandlingen med Fulstopp alternativt Bensaltensid så kan du börja med att raspa av mossa som man lätt får dän med en plastskrapa. Tänk på att tillämpa en skrapa som är gjord för takets pannor så att du inte skadar dem och så att du icke skapar sprickor som ger bra grogrund för ny mossa.

Skölja med vanligt vatten därför att få dän den mossa som du har skrapat loss. Gör rent i hängrännan där allt smuts samlas. Nästa steg blir att behandla med blandningen. Då avdödar man alla sorters påväxt, icke bara mossan. Allt för vidsträckt att berätta här, en ta glimt på Fulstopp.com.

Betydelsefullt att tänka på säkerhet då man utför en taktvätt

Det är viktigt att man har en bra stege då man utför takrengöring själv. Det får inte bli svajigt då man står och sprutar samt skrapar. Då det blir dags att processa taket med Bensaltensid så ska man dessutom tillämpa sig av skyddshandskar och skyddsglasögon.

Arbetet på taket ser ej ut som då man vattnar gräsmattan med järnsulfat även ifall man får samma vackra verkan. Mossan dör och man får lättare av den från taket. Behandlingen leder även till att man fortsatt slipper ny mossväxt.

Om du gör taktvätten med högtryckstvätt så är det mycket relevant att du riktar tvätten på rätt sätt. Det är dåligt att spraya nedifrån och upp eftersom vatten då kan komma in under tegelpannorna. Här kan det således vara så att du behöver klättra upp på taket därför att komma åt på korrekt sätt.

Ta hand om takets tegelpannor på rätt sätt

Tänk på att skador på tegelpannorna inte är bra för taket. Arbeta på ett skonsamt vis och använd inte material som kan skrapa sönder pannorna. Om du använder dig av järnsulfat samt vatten på rätt sätt så ska det inte krävas så mycket kraft för att få bort mossan. Mer data här mossa gräsmatta.

En bra takrengöring kan ta tid så tänk på att boka in det här arbetet och taktvätt då du faktiskt har tid för det och icke behöver stressa. Lär dig mer om ditt tak och hur det skall behandlas samt hur ofta för att ta bort mossa på bästa sätt. Gör därefter upp en plan för när du behandlar igen så att du vet exakt när du behöver klättra upp samt vårda takpannor åter kommande gång.