Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

En nödvändig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

göra

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks pågå en ständig debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller om man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt en aning annorlunda synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det verkligen icke spelar någon roll. öl recept bryggsocker.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att påverka resultatet. Ifall du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl igen. Ifall du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation åter.