Effektivisera LCHF-dieten med Saigonkanel

Ett ganska hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.

Vad är LCHF?

LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet påbörjas vanligtvis av personer som vill gå ner i vikt, men är främjande även för folk som vill gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen eller med sockerberoende bantning och amning
.

Egentligen mår samtliga gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många olika tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH endast naturliga råvaror, medan andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar tämligen mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller måhända ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt svårt mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga grönsaker. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges oerhört lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar samtliga dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett läge man helst låter kroppen gå in i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att förse den med energi måste kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och väldigt lite kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i mycket högre grad än annars.

Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har därtill visat sig ge definitivt störst effekt.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis hittar i livsmedelsbutikerna. Den är ganska kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas redigt.

Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen dämpar utsöndringen av insulin, som arbetar för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några farliga bieffekter.