En spårhund kan konsten att koncentrera sig

Den hund som tränas i spårning kallas för spårhund. Detta är en hundsport som blir allt mer populär i Sverige, mycket därför att hundarna tycker att det är hemskt underhållande att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att praktisera själv och är man riktigt ambitiös så kan man även tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar hela tiden på sin flockledare och har man en hund så är man själv dess flockledare. Hunden önskar göra sin flockledare belåten och på bra humör vilket innebär att det i regel är tämligen enkelt att träna en hund, så länge det görs på korrekt sätt. En spårhund ska tränas av en som känner till hur man lägger ut spår till hunden och det kan vem som helst lära sig via allehanda spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en fantastisk upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så ska den få ganska fria tyglar att söka var den känner spår. Detta medför att hunden behöver en lång lina att ränna i, istället för ett koppel, och en kraftig sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man ska tänka på är att hitta en hundsele med god passform efter exakt din hunds mått, och att den ska vara konstruerad i sköna och slittåliga material. En riktigt bra spårsele kan man få tillfredsställelse av i många år, så det är intelligent att investera i något riktigt enastående.

Till skillnad från dragselen så är spårselen oftast mer enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger över dess bröstkort, dessutom finns det ännu fler remmar som går runt ryggen och över hundens svansrot. Vanligen sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen intill svansroten, alternativt vid selens sidor. En spårsele har enbart remmar över bringa samt bröstkorg men kan ändå komma diverse modeller med mindre skillnader.

En spårhund tenderar att gilla sin sele med tanke på att den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det tufft att bevara denna hobby, men uppemot alla hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på korrekt sätt. En hund ska hela tiden undervisas med mycket klara order och massor av uppmuntran.

Det finns massor oliks saker som man kan genomföra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr och agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de brukar anse är hejdlöst underhållande. Vissa hundraser lämpar sig bättre för vissa sporter än andra. Border Collies är t ex enormt duktiga på agility då de är så snabba och smidiga, samtidigt som en husky vanligen är bättre på att dra objekt efter sig. Klicka här för mer info

När det handlar om jakt så är en drever ofta fantastiskt bra och en blodhund brukar bli en riktigt bra spårhund.