Erytritol

Byt ut sockret mot erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, eftersom det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras således outnyttjat via urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker skiftning och det blir erytritol, enligt en helt naturlig procedur.

Ämnet är väl lämpat åt den som önskar inta en lågkolhydratkost och undgå onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därutöver som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medan typiskt socker innehåller 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att ge upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull effekt och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir bara partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage.

En egendomlig omständighet runt erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns skilda varumärken som innehåller erytritol Sötningsmedel. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt perfekt. Alla godsaker som man gillar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.