Erytritol

Erytritol – ett utmärkt sockersubstitut

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är följaktligen passande för den som vill äta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är till fullo naturlig.

Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utmärkt i jämförelse med vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt riskfri verkan som påminner om liknande kylande effekt som Xylitol och mentol äger.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Således passar erytritol enastående för diabetiker.

En tydlig fördel med erytritol Finns här är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Eftersom andra sockeralkoholer är större blir de bara partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i förfriskning därför att det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under många olika varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar perfekt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därutöver som en antioxiant.