Experimentera med vinframställningen hemma

Det är inte alls sällsynt att massor människor brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande process som ger möjlighet att experimentera och ta fram olika sorter.

Det allra första steget är att organisera processen, och att handla ett passande kärl. Tänk även över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann med tanke på att det ökar chansen till att få ett gott resultat. Fundera över vilka bär, frukter alternativt juice du vill begagna dig av. Det är såklart något som hör samman med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att göra vin på många olika bär och frukter.

Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det centralt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas till bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en utökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett don som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används till framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Typiskt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras olika och på förpackningarna anges oftast hur man måste göra. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är därför att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man pressa ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren igen för att granska sockerhalten och om mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Läs mer här Vattenfilter & Tillbehör
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.