Få den kryddiga smaken av eldig Absint, fullständigt utan alkohol

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är simpel att dosera med kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

sodastreamer kolsyrat bordsvatten smakerläskvichyvattenmineralvatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att uppskatta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades frambringa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar samt bland bohemer. Vissa anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till dårskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligtvis ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig omtumlad i skallen. Smaken är väldigt utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Normalt blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir grumlig. Att inta Absint rent bränner ordentligt i halsen, även ifall smaken fortfarande är mycket god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt och oljor som smakar exakt som den Absint man finner på Systembolaget, men utan att bränna i halsen alternativt skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket folk som har utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.

Vill man så kan man testa att blanda en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte enbart till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en självklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar fantastiskt som smakförstärkare i allt från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 skilda smaker i sitt utbud, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är busenkel med smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bestämma ifall man vill ha mer alternativt mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i butik idag är enormt populärt, men Strand menar att valmöjligheten fortfarande är oerhört snäv. Allt detta kolsyrade vatten är otroligt klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt pålitlig och skiljer sig någorlunda radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand antar att om man gillar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.