Fasta med 5:2-metoden och uppnå bättre hälsa

Det är inget nytt att fasta. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta under 40 dagar därför att rena kropp och sinne innan de fick mottaga hans undervisning och Bibeln berättar att också Jesus fastade i upp åt 40 dagar i sträck.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ungefär 400 år före Kristus. Han liksom många andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lindriga och allvarliga sjukdomar och de hade, enligt samtida forskning, på många sätt en poäng i det de utförde. Nu har vi börjat inse vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska och hälsosamma.

Forskare har känt till i åttio år att man genom att minska kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som alla prövade djurarter, så länge mängden vitaminer och övriga näringsämnen fortfarande är tillräcklig. Därtill visar testerna att en livslång sådan diet helt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt demens. lunch 5 2 diet

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus förespråkade har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att inta begränsat med kalorier under vissa dagar, praktiseras redan av flera kulturer av religiösa motiv. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma skäl.

Att två dagar i veckan minska kaloriintaget och undvika de största kolhydratfällorna stabiliserar din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker dessutom och minskar omedelbart risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men verkligen inte heller förlegat utan har nuförtiden flera belägg i modern forskning.

Det tillhandahålls en mycket bra pocketbok av Ola Norrman (författaren som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Vad som är grädde på moset är att man kan låna denna helt gratis på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens resa till bibliotelet – man lånar boken via sin dator. Nästan alla nya och dyra sorters böcker kan lånas – gratis. Läses bäst på en Läsplatta, som iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.