Fettförbränningen kan ökas med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel och annan kanel

I Vietnam odlas en kanel som är enormt rik på arom och som äger hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är nära relaterad med Kassiakanel.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi oftast stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.

Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika sätt att se till så att det sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av föda med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare och att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av många enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en ultimat början på dagen eftersom den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF alternativt Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen gör också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma sätt som insulinet gör när man tränar och äter kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är betydelsefullt att man har koll på vad man äter – och i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger samtliga dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Uppenbara effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man måste prova sig fram för att hitta en dos som är lämplig för en.