För bättre hälsa samt viktminskning – testa 5:2-dieten

Fastans effekt på hälsa och välbefinnande är inte ständigt i fokus, det är enkelt att viktminskning och midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades åstadkomma en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och sedan i Norden. lunch 5 2 diet

För oss i Sverige är det inte blott viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en stark sed av friskvård och att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill uppnå när vi börjar omforma våra liv. Inte underligt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också till exempel minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motarbeta sjukdomar. Att hålla en sund diet försvårar för flertalet sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer som har ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med tre gånger.
Det finns en väldigt bra bok av Ola Norrman (han som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Det som är en stor bonus är att man kan låna boken via datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – man lånar via sin PC. Alla jättedyra bästasäljare kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en Läsplatta, som iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt reducera risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 innebär till och med kan hämma en tumör som börjat tillta – och ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda samt rekommenderats att exkludera vissa saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och faktiskt kan komma igång att springa samt cykla igen.