Förkylningstider? Då är det hög tid att plocka fram dina små flaskor med eteriska oljor.

Olika dofter kan verka helt olika, de kan vara rogivande eller uppiggande och dessutom påverka vår hälsa positivt. Om du vill minska förkylningsrisken under den period på året den grasserar som värst ska du använda dig av eteriska oljor att desinficera luften. Eterisk olja har oftast en väldefinierad doft som kan lokaliseras till en speciell växt.

eterisk

Oljorna finns lagrade som i små fack i blommor, frön, löv och till och med rötter. I aromterapi där oljorna används både för att ge ökad hälsa och välbefinnande kan de ofta vara utblandade medan när de används för att ge en god doft inte är blandade. Det går att använda oljorna i matlagning som doft och smaktillsatser men vanligare att de används till godis.

När folk i din omgivning börjar visa tecken på snuva eller förkylning, då är det dags att bunkra upp lite eteriska oljor.

Det är aldrig försent att använda väldoftande olja inte ens när näsan redan är täppt. Varje eterisk olja har en specifik doft som du kan välja själv efter ditt humör och gärna på vintertid med levande ljus och en aromatisk olja. Det kan vara bra att veta att olika oljors dofter kan uppfattas som helt olika av olika folk och också av miljön, väderleken och årstider.

I december när de första förkylningarna brukar drabba oss, kanske doften av pepparkakor från en eterisk olja verkar lugnande och påminner oss om julfirande och ledighet.

När näsan är täppt och livet känns eländigt kan säkert lite eukalyptus olja pigga upp humöret och ge lite välbefinnande. Om du häller några droppar eteriska oljor i vattnet du brukar spraya dina blommor och krukväxter med och puffa detta vatten för att få ett väldoftande hem. Några dofter till som kan vara värt att ha hemma är mint, citron och pepparmint i förkylningstider.

Lär dig mer om aromaterapi med eterisk olja hemma

Man behöver inte gå till ett proffs på aromaterapi för att ta till vara på de goda effekter som man kan få av ekologiska eteriska oljor. En bra olja basolja och den eteriska olja man föredrar är allt som behövs att starta aromterapi där hemma. Mer Information HÄR. Genom att massera med en lämplig doft så kan man påverka kroppen på ett mycket positivt sätt och faktiskt lindra olika former av krämpor som huvudvärk och muskelsmärtor.

Eftersom olika eteriska oljor har olika egenskaper så är det klokt att börja med att lära sig om dessa för att välja rätt doft för rätt tillfälle. Några av de populäraste dofterna är lavendel, jasmin, rosmarin, pepparmint. Alla dofter kan mixas men var lite försiktig så de inte ger en dålig effekt

Två oljor som är mycket populära till massage eller att ha i badvattnet är pepparmyntsolja och jasmin. Späd ut aromolja med en bas-olja innan den används på huden. Vid korrekt dosering är inte eteriska oljor vara farliga att använda.

Du kan handla doftolja på lite olika sätt.

Ibland så kan man behöva lukta på en olja för att veta om man vill ha den. Men då det handlar om eteriska oljor som jasmin, lavendel och rosmarin så vet de flesta hur dessa doftar. En webshop på nätet har säkert de bästa priserna.