Förse din hund med en effektiv hundsele

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på många sätt påminna om spårselar, men det finns viktiga skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska föra sig framåt med linor om halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska föra sig framåt med avlastning av bröstkorgen samt axlarna. En spårhund ska inte behöva dra speciellt tunga vikter medan en draghund bör göra just det. Eventuellt är det en slädhund i fjällen eller en hund som ska dra kärra eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det betydelsefullt att ens dragsele hund har fästs som den ska så att hunden slipper plågas av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska vara lättare att hålla hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är extremt fokuserade och kan dra någorlunda mycket, för den skull behöver man något kraftfullt att hålla i. Spårselar ser ut som en hundsele, med band runt bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har vanligen fler remmar att fästa runt hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg och bringa finns självfallet, men dessutom brukar det också löpa remmar över ryggen och runt svansroten. Fästet för dragkopplet varierar beroende på vad det är hunden ska dra. Ska du nyttja dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så måste det finnas fästen intill sidorna och en stadig rem över bringan.

En hundsele bör ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En oerhört bra dragsele kan hunden använda hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från några hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon erfaren vilket fabrikat och modell som är lämplig för just din hundras på bästa sätt, bra passform är oerhört relevant. Från en del märken kan man till och med handla hundselar från efter specialmått.

När det handlar om material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är producerade i slittåliga material som polyester. Dessa brukar dessutom vara vadderade så att det ej ska uppstå skavsår på hunden. Läder är både mjukare samt mer traditionellt och fungerar bra så länge selen sitter bra kring hunden.

De flesta som äger hund vet hur lojal och trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta kompisar är kraftfull och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man äger en draghund så måste man investera i en dragsele hund som passar just den hund man har, helt efter dess egna mått så att passformen blir utmärkt och skaderisken minimeras. Genom att skaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs välbefinnande.