Framställ eget vatten med kolsyra

Kolsyrat vatten kan framställas på olika vis. I vissa naturliga källor runt om i världen kan man hitta naturligt kolsyrat vatten, det var från dem man först intresserad av att dricka kolsyrat vatten. Perrier är idag ett av de kändaste märkena för naturligt kolsyrat vatten. Vattnet tas idag upp från källan separat och kolsyran tillsätts i efterhand, det är dock källans egen kolsyra som tillsätts. På detta sätt utvinns naturligt kolsyrat vatten från flera annorlunda källor runt om i världen.

Intresset för kolsyrat vatten började för längesedan, man insåg att kolsyra var en frisk ingrediens i vatten som gjorde det både rikare på smak och fräschör. Idag är efterfrågan enorm, vi köper hem kolsyrat vatten i litervis, antingen det är mineralvatten, smaksatt bordsvatten eller läsk så vill vi ha våra bubblor. Marknaden är oerhörd och de stora läskbolagen tjänar massor av pengar.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvattenessenserläsk syprupmineralvattensodavattenbordsvatten

All denna konsumtion av kolsyrat vatten samt läsk medför dock en del negativa effekter för miljön. Vatten som kolsyresätts i Sydamerika kan mycket väl hamna i våra svenska kylskåp. Tänk vilken oerhörd transportsträcka det medför och hur mycket giftiga avgaser som släpps ut på vägen. Sedan finns problemet med allt avfall som uppstår av alla tomma flaskor samt burkar också. Måhända pantsystemet funkar förhållandevis bra i Sverige, men utomlands är detta system rätt så sällsynt.

Vad man som kolsyreälskare kan göra ifall man vill fortsätta att dricka sitt kolsyrade vatten utan dåligt samvete, är att börja addera kolsyran själv. I Sverige har vi utmärkt rent kranvatten som oupphörligen ligger under hårdgranskning. Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och kraven för rent vatten är avsevärt höga. Ifall man kolsyrar sitt eget kranvatten slipper man en massa tomma flaskor och man kan känna att man bidrar till en bättre miljö.

Genom att kolsyra sitt kranvatten sparar man dessutom lite pengar. En liter vatten i affären kostar omkring 10 kronor, det är 1000 gånger mer än det vi betalar för vårt ypperliga kranvatten. Man har räknat ut att kostnaden för 1 liter kranvatten är ungefär 1-1,5 öre, så även om en kolsyremaskin innebär en viss investering så blir ens kolsyrade vatten i längden mycket billigare ifall man kolsyrar det själv.

En användbar kolsyremaskin hittar man idag för mellan 500-1000 kronor, det finns givetvis dyrare varianter där mycket fokus ligger på snygg design. Våra stora märken är idag Sodastream, som var först i världen med att göra kolsyremaskin, samt Wassermaxx från AGA, som är specialister på kolsyra. Båda maskinerna är bra och ytterligare enorm fördel med att ha en egen kolsyremaskin är att man personligen kan fastställa hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten.

Går man steget längre så låter man få en carbonator installerad direkt i köksvasken, på så sätt behöver man enbart öppna kranen och ut kommer det kolsyrade vattnet, kyligt, krispigt samt redo att släcka törsten. En carbonator är således en kolsyrekran vars aggregat fästes under vasken. Dess gaspatron räcker till ungefär 100 liter vatten och kan bytas ut hos ens återförsäljare. Kolsyrat vatten släcker törsten på ett hälsosamt vis och är betydligt festligare än vanligt vatten.