framställa egen läsk|Med en kolsyremaskin kan du göra egen läsk

{Gör din egen läsk med hjälp av en kolsyremaskin |Har du en kolsyremaskin kan du {göra
Det är inte enbart eget mineralvatten du kan göra hemma med hjälp av en kolsyremaskin utan dessutom läsk. Dagarna då man tvingades bära sina tunga flaskor med vätska från affären är förbi. Egentligen har kolsyremaskinerna för hemmabruk funnit med länge. De första som tillverkades för kommersiellt bruk såldes redan under 50-talet och då hade den första förlagan tillverkats redan 50 år tidigare!

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvatten smakerläskkoncentratmineralvattenseltersvattenbordsvatten

Det var en engelsman vid namn Guy Gilbey som framställde den första kolsyremaskinen för hemmabruk år 1903, men intresset var någorlunda svalt för gemene man ända fram till 70-talet då det totalt exploderade. Samtliga ville ha en kolsyremaskin och än idag är klassiska sodastreamers förknippade med 70- samt 80-talsnostalgi.

Fastän det enorma intresset för kolsyremaskiner genom hela 80-talet blev det tvärt svalt igen och på 90-talet såldes det inte många maskiner. Idag har intresset vaknat på nytt och det säljs fler kolsyremaskiner än någonsin.

Sodastream var först med att göra kommersiella kolsyremaskiner för hemmabruk och är än idag störst på marknaden. Deras maskiner är pålitliga och bär på ett visst nostalgivärde. Sodastream slog sig samman med Sodaclub år 1998 och säljer idag sina produkter under samma namn (Sodastream i Sverige samt Sodaclub i Tyskland t ex). Wassermaxx från Aga är Sodastreams största konkurrent och båda företagen tillverkar relativt likvärdiga produkter. Aga tillverkar även oerhört bra kolsyrepatroner.

Kolsyra har den kemiska formeln co2 och köps i särskilda gaspatroner från Sodastream alternativt Aga. Sodastreams populäraste gasflaskor heter Alcojet, eller Alco2jet, medan Aga Wassermaxx går under namnet Aga – rätt och slätt. En gaspatron innehåller 425 gram kolsyra och räcker till upp till 60 liter vatten.

Vill man ha sitt vatten smaksatt finns det en hel del aromer samt smakessenser man kan införskaffa och addera. Både Aga och Sodastream framställer sina egna smaker, vilka i regel innehåller både sötningsmedel och socker. Ett annat märke är Sonjo som är lite svårare att få tag på, men som bl a har Spendrups originalsmak Champis som en av sina smaker. Aromhuset som producerar goda smaker till bordsvatten, utan vare sig socker eller sötningsmedel.

En kolsyremaskin ligger i runda slängar på mellan 600-2000 kronor ifall man vill ha en ny, och priset avgörs beroende på modell och design. En billig maskin gör sitt jobb galant. En gaspatron kostar omkring 250 kronor att införskaffa ny, men när den tar slut är det vettigare att ladda på den istället för att handla ny varje gång. Det finns ingen orsak att samla på sig en massa gamla kolsyreflaskor, och därutöver är en påfyllnad, med sina 89 kronor, mycket billigare än en helt ny flaska.

Den som enbart vill ha kolsyrat vatten och inte är intresserad av att göra läsk, kan idag installera en carbonator i sitt eget hem. Tänk att kunna få kolsyrat vatten omedelbart ur kranen! Det är helt klart en liten investering att installera en kolsyrekran, men för en faktisk bubbelfantast kan det vara värt det. Installationen är enkel och görs av en själv ifall man är en aning händig, annars kan man anställa en fackman.

Med en kolsyremaskin har man alltid tillgång till bubbelvatten samt läsk, samtidigt som man skyddar miljön från en massa onödiga transportutsläpp samt avfall.