Garvsyra och tannin är bra för att få vin som smakar gott

Nuförtiden så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har rätt så lite med shower att göra. Visst, den består av flera tanniner som är en avsevärt viktig del i vin som självfallet vanligtvis serveras i underhållningssammanhang.

tanniner

Den goda smaken i vinet och den sträva smaken i omogen frukt

Om du tar ett bett i en omogen frukt så får du en sträv smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i skilda frukter såsom sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor samt skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som gör att smaken blir mer häftig samt varmt sammandragande. När du dricker ett fint rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns även i whisky samt cognac och kommer då från ekfaten alternativt tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är också en del av kaffe och te men ej dominerande

Den garvsyra kaffe innehåller är ej dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ner surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är viktigt att begripa att te icke har garvsyra såsom är fallet i kaffe. Det är icke samma sak ehuru man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en bägare te.

Gör ditt eget rödvin med bättre samt fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det relevant att man får rätt sort. Det här är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är noga med att nyttja sig av korrekt sort av syra därför att erhålla korrekt smak på sina viner.

Det är även så att tanninet kan ge en bättre verkan då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du ofta se en slags sump i botten av flaskan. Bra tips här Detta beror på tanninerna, men sumpen kommer inte att påverka vinets goda smak och man behöver ju icke dricka den.

Du kan tannin köpa i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se och allt-fraktfritt.se som är lätta att sända med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är avsevärt nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit mycket populära på grund av vi idag vet att de minsann är bra för vår hälsa. Man har nämligen förstått att garvsyra, det vill säga annorlunda typer av tanniner, kan motverka allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och hejda hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin även kan ha en sårläkande effekt men det här är mindre viktigt för dig som tycker om vin och som möjligen gör ditt eget. Tannin är alltså ett mycket relevant ämne som bidrar till livskvalité.