Halvfasta med 5:2-metoden

•Viktminskning samt självförtroende – Att göra sig av med överflödiga kilon är inte enbart bra för hälsan utan också för ditt självförtroende. Att uppfatta sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att också andra ska uppfatta dig som en självsäker och stabil människa och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur ringa den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på alla plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den människa du vill vara. Och det hänger inte bara på midjemåttet, men det kan vara en bra start.

•Ny ork och lust – Det är ett besvärligt moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi alla släpar runt på då och då. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än minska. Men kommer du endast igång på ett plan är det oundvikligt att även orken och lusten återkommer på andra plan. Ett par tappade kilon ökar viljan att vilja ta även nästa steg, att börja med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte endast tappat några kilo utan även hittat en ny livslust på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar allihopa i gamla rutiner i köket, håller oss till råvaror vi känner till och rätter vi känner till hur vi lagar. Att arbeta efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer samt en nytändning bakom kastrullerna. Så småningom ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En direkt effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stadig nivå försvinner mycket av sötsuget vi vanligtvis kämpar emot. Kroppen producerar även mindre insulin och det gör att fett inte lagras lika lätt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation och nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på enbart 50 kg per människa och år. Att dra ner aningen på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. Klicka här för mer info. Då ökar dessutom cellernas förmåga att handskas med sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan motverka exempelvis alzheimers.

•Nya rutiner är ett nytt liv – Allihopa fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på enbart en av livets samtliga variabler, exempelvis kostvanorna, leder ofta till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och kraft att ändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett bra liv – Att gå på diet måste inte innebära att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på bjudning. Med 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och tvingas inte tacka nej till trevliga middagar och läckra efterrätter övriga dagar.