Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte enligt Atkinsmetoden?

Atkinsmetoden är en hård diet som kräver mycket disciplin samt motivation. Naturligtvis finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och i synnerhet dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och även fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.

Drygt 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det resterande energibehovet från intag av kolhydrater.

En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en ökad medvetenhet hos både konsumenter samt producenter. Kanontips I mataffärerna finns följaktligen mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i till exempel yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som består av mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men ska reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är viktigt att hålla koll dessa födoämnens annorlunda GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. För den skull är det fördelaktigt att äta ändamålsenligt protein som i huvudsak finns i vilt kött, avokado samt fisk.