Hemmabryggning av vin – en roande hobby

Att brygga eget vin är en gemytlig sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och även genom olika jästekniker och övriga faktorer. Mer Info HÄR Spritessenser 50 ml till 2,25 liter

En klar fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju dessutom över lag billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är flera som får gastronomisk fröjd över att få nyttja vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera skilda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är ren samt fungerande. Det är aldrig roligt att märka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.

Därtill medföljer normalt bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket noga. Att vara bra rustad kan nämligen bespara flera förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett liknande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undvika fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt svårt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det genererar en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer erfaren kan man börja testa att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.