Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Vad beträffar vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen vandrat framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men dessutom jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör till exempel undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt ingående bok som börjar med att beskriva att vin är en gemytlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd skilda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan lokalisera under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att hitta många vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man tämligen fort att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär bör givetvis vara mogna och goda ifall de ska användas till vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges dessutom tips på kringutrustning som är bra att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Klicka här nu för mer info Doppvärmare utanför Sverige 45-50C

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel införskaffa aktivt kol från företaget, vilket är centralt för att förädla vattnet från mångahanda föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.