Hundselar finns i olika material och kvalité

Hundselar finns det idag en hel uppsjö av, för olika ändamål och behov. Man brukar kunna fördela selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele samt dragsele, men därpå finns det också selar som helt enkelt fungerar i utbyte mot hundhalsband.

hundkoppel

Ett hundhalsband funkar ok på flera hundar, men man ska vara medveten om att skador som whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte speciellt tillfredsställande att bli ryckt i halsen vilket kan göra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att komma undan sitt halsband. Med en sele blir det både smidigare att styra sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en oerhört folklig hundsport som engagerar många människor och hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar bestå av en tjock rem som sträcker sig kring hundens bröstkorg och en som löper runt dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den väldigt uppspelt och följaktligen kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden kan löpa omkring tämligen ohindrat.

Det finns också behov av skickliga spårhundar inom polisen och i somliga regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan bistå polisen att få fast brottslingar på flykt eller narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den innefattar ytterligare remmar för högre bekvämlighet för hunden. Draghundar jobbar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man verkligen äger en hundsele som passar hunden perfekt. En dragsele ser ut som en spårsele men har även remmar som löper under hunderns rygg samt runt dess svansrot. Vanligtvis finns haken för dragkopplet baktill, vid svansroten, men i en del fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man använda till en rad skilda ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men också särskilda cyklar. Hundintresset är brett i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar fått en central funktion. Att cykla omkring via somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för extraordinär inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna gillar motionen lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används dessutom till ledhundar som hjälper äldre och funktionshindrade personer i samhället.