Hur avlägsnar man mögel i badrummet effektivt?

Mögel i badrum är ett vanligt problem. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel och övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.

Badrum är dessutom vanligtvis varma och fuktiga, då de nyttjas just för att ta varma duschar och bad. Mögel trivs mycket bra i en miljö där det finns fukt. Sist men inte minst förekommer det även gott om mat för möglet i ett vanligt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena samt vrårna.

Ofta uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och motbjudande. Det kan uppkomma innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet ha lättare att tillväxa. Det kan inträffa om man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Om man dessutom har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel eller fogar så kan det leda till att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man vill, för när man väl tar undan kaklet kommer det finnas en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på problemet med mögel? Det första man bör uträtta är att ta reda på var möglet finns. Om man anar att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera samt markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och byter ut det. Det är då viktigt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.

Om man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det inte mycket mögel, utan enbart några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Sedan tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock bara död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundtals är även fläckarna mycket besvärliga att få bort. Klicka här för ytterligare tips

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man upptäcker det är det viktigt att se över anledningarna samt undanröja risken för att drabbas av mögel återigen. Det bör finnas god ventilation i badrummet. Det måste också vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det fräscht samt torrt för att undgå mögel i badrum.