Hur fungerar järnvitriol på tryckimpregnerat?

Anledningen till att man gärna behandlar trä med järnvitriol är att den här behandlingen tids nog leder till en yta som får en bedårande silverfärg och som ser ut som om den har behandlats av naturliga inslag av väder och vind. Man kan använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä men det rekommenderas att först och främst göra detta på obehandlat virke.

järnvitriol pris

Med en järnvitriol fasad så får man coola skuggeffekter för järnsulfaten kommer att påverka träet på olika sätt beroende på det ljus som det utsätts för. Därmed så kan man se att huset får en aning olika karaktär i olika riktningar och det är det flera som tycker om.

Bästa resultaten får man med rätt teknik

Något man ej ska glömma bort om man vill använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä är att det ständigt är viktigt att arbeta med korrekt teknik. Helst ska man behandla träpaneler före de monteras för att komma åt hela vägen runt och för att undvika problem med spill. Men det är inte så att man använder järnsulfat och vatten för att ge träet extra skydd. Det handlar mer om estetik.

Frågan om hur snyggt det blir beror förstås på smak och på det trä som man behandlar. Ifall du har en lös bit av det tryckimpregnerade material som du vill måla på med järnvitriol på så kan det vara förståndigt att prova på denna bit.

Låt det hela ta en aning tid för man ser inte på en gång vad som händer med träet. Det kan ta åtskilliga veckor före man ser effekten, så var ute i god tid och prova före hela fasaden behandlas.

Ifall järnvitriolen spiller på annat trämaterial

När man har snickrat ihop ett trä däck och därpå bygger ett fint staket av trä som man vill bearbeta med järnvitriol så är det enkelt hänt att medlet skvätter på verandagolvet. Resultatet blir fula fläckar som ser ut som om man har haft ett gäng fåglar på besök.

Vad gör man ifall man har spillt järnvitriol på trä? Ta fram Klorin och börja skura träet! Det här kommer att få bort fläckarna. Länk till mer information
När det handlar om andra material så får man tänka på hur man applicerar järnsulfatet och hur man kan beskydda material som kan skadas av medlet innan man sätter igång.

Det luriga med stänken är att det kan ta ett tag innan man ser vad som har hänt. God planering där man täcker sådant som inte får skadas är alltid smart.

Vad säger andra om att behandla trä med järnvitriol?

Något som man kan ha stor användbarhet av är att så många diskuterar det där med hemskötsel samt bygge på internet. Du kan vara säker på att det är flertal andra som har använt sig av järnvitriol fasad medel och det är snabbt gjort att ställa en fråga i ett forum online.

Det kan vara komplicerat att hitta Järnvitriol i mindre förpackning än säck men på allt-fraktfritt.se finns det i flertal olika storlekar samt smart utrustning för annan användning.

En del tycker att det här fungerar bra medan andra hävdar att det alls inte går att använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä. Vem ska man tro på? Ta en djupare titt på vilken typ av trä det var, om man hade väntat tillräckligt länge innan man uttalade sig om resultat, och vem det är som säger vad innan du bestämmer dig för att utföra behandlingen hemma.