Kolsyra åt din Soda Streamer med hjälp av Alco2jet

Samtliga Soda Streamers på marknaden levereras idag med kolsyrepatronen Alcojet alternativt Alco2jet. Med gas i det här fallet menas så klart kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i bekantskap med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) samt gasform (ånga). Vår jord består till över 70 % av vatten, även ifall det mesta av det inte är drickbart. Alla jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är verkligen inget särfall. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska fungera som den ska.

smakessensersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

I Sverige är vi bortskämda med oerhört fint och rent vatten, därutöver har vi, till skillnad från de flesta övriga länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla på det. Trots att ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten eller möjligtvis läsk. Oavsett vilket man brukar handla så ska man vara medveten om att det man köper består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och stundtals jorden – runt för att avnjutas i våra hushåll. Dessa transporter medför en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att ta tillvara på vårt fina vatten och samtidigt slippa tillföra miljöförstöringen genom samtliga transportutsläpp, utan att undvara varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med hjälp av en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt samt effektivt och få samma resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Ifall man gillar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man enbart den smak man är ute efter. Både Soda Stream och Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men också andra företag har tagit fram goda läskessenser och bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att frambringa aromer för bordsvatten, de tillsätter även varken socker alternativt sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör även smaksättare till läsk, de innehåller relativt mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut och erbjuder aningen originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker då den gör att drycken upplevs en aning fräschare, en aning friskare och en aning mer läskande. I öl samt mousserande vin uppstår kolsyran naturligt då socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på onaturlig väg var under 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har likadana behållare på 425 gram kolsyra som fungerar till alla moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ca 89 kronor (i jämförelse med en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man köper en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.