Kom i form med assistans av LCHF

Gå ned I vikt medan Du äter lyxmat och utan att hungra och vara vrålhungrig

Att gå hungrig är vidrigt samt går helt gentemot vår natur. Instinktivt vill vi äta när vi känner aptit och att trycka dän hungerskänslor är enormt besvärligt och plågsamt. Ibland klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska inom kort samt då har hungern blivit en dylik besatthet att man äter mer än man skulle ha gjort om man ätit när man började beröra sig hungrig. De allra flesta dieter som finns för att assistera människor att gå ned i vikt kräver att man klarar av att gå omätt, att man förmå motstå sina instinktiva behov ideligen. Det finns människor som klarar detta, men de är dessvärre få.

Det finns emellertid dieter som låter en förtära tills man är helt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater och fokusera på protein och fett, eller blott protein. Denna typ av dieter har varit i ropet nu i flera år och får fler samt fler anhängare. Några av de där heter LCHF, LCHP/Dukan och Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter eller drastiskt drar ner på kolhydrater så sker en massa förändringar i kroppen. För det första måste kroppen hitta ett eller bränsle till den glukos som via kolhydrater eljest står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste alstra ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed markant under en ketogen diet, som det heta. Mer info: På denna sajten

När kroppen är i ketos händer en massa sköna saker för den som vill gå ner i vikt. Hungerskänslor minskar och sötsug går bort efter ett tag helt samt hållet. Därjämte blir fettförbränningen högre så även om man äter en hel del så bränner man dän det snabbt.

Träning och LCHF

LCHF och andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska hårt. Ett populärt argument är att hjärnan slutar funka och att man inte kan prestera bra vid träning. Fullständig i begynnelsen, när man precis har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen och muskelsvaghet.

Man kan beröra sig trött och få huvudvärk samt till samt med bli nedstämd. Allt detta är dock övergående. Avhängig på hurdan djupt fallen man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär fluktuera, det kan ta allt från några dagar till flertal veckor men när omställningen antagligen är gjord upplever man nya höjder av energi, kraft och tydlighet.

Två grupper i LCHF

Det finns ett par tydliga grenar i LCHF; de som tillåter vad som helst i kosten så länge det inte innehåller några kolhydrater; samt de som förespråkar ren mat utan sötningsmedel, glutamat samt smakessenser. Den första gruppen experimenterar med sötsaker sötade med aspartam, stevia eller Sucralose (ovedersägligen bäst, det endaste som smakar som socker) samt smaksatta med vaniljessens, kakao eller aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett varumärke som säljer bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer samt 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, kaffe samt andra varma och kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater samt noll kalorier men mycket av god smak som man inte behöver sakna. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are menar att LCHF är en hälsans diet och att själva grundidén med den förstörs om man innefattar en folksamling artificiella ämnen.