Med en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen

Man kan idag erhålla kolsyrat vatten direkt ur kranen med hjälp av en carbonator. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat samt en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en fristående kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag transporteras mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därefter ut till diverse destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och alla tomma flaskor och burkar bidrar till onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en förbättrad miljö och kan dricka sin älskade Club Soda med rent samvete.

sodavatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fenomenal kvalitet och slår många gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller på vårt kranvatten för att säkra dess renhet, faktum är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av alla.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar pengar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att hitta för 3-5000 kronor, men även betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma mycket billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är än i dag ledande på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de någorlunda likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar över lag ha en aning bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och ger en lite fler valmöjligheter. Man kan införskaffa koncentrat för läsk för att smaksätta sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream samt AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker alternativt som enda sötma. Gillar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat företag som har jobbat länge på att generera smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet god smak.

Med hjälp av en carbonator kan man självklart addera smaker i efterhand ifall man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då fungerar processen ungefär som när man gör saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med en carbonator utan enbart smaksatt bordsvatten.

En carbonator är oproblematisk att hålla efter men ska användas regelbundet så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en briljant smakbärare så minsta lilla smuts alternativt olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan fördärva hela smakupplevelsen. Att få kolsyrat vatten omedelbart ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.