Med mossrivare är mossan ett minne blott

Nej, man kan inte få bort all mossa som finns i trädgården med mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte röja dän med en maskin som är till för gräsmattan och följaktligen så kan det vara förståndigt att åskåda en lösning som kan funka universellt i trädgården.

dunk turbospridare

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss observera en aning närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter grundligt i gräsmattan

Mossan sitter minsann inte så grundligt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver inte oroa sig för att mossrivare skulle ta bort gräset tillsammans med mossan. Men det ser ju ej så fint ut efter att man har rivit dän eländet. Gräset blir plötsligt naket och man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flera som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder ej att det här är den ultimata mossbekämpning som finns. Mer tips här weibulls.

Bättre sätt att förinta mossan på

Det finns andra sätt att eliminera mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att tillintetgöra mossan. Det här kommer inte att ta kål på ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att röja. Mossan kan blott ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att tillämpa järnsulfat mot mossan ska emellertid tänka på att man likaså tvingas gödsla för att erhålla ultimata resultat. Detta trots att järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan snabbt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns även en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Hastigt och jätteenkelt, fungerar även med Fulstopp.

Välj en metod som medför ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att avlägsna mossan med mossrivare alternativt ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man fundera på att ständigt arbeta med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att ge en förtjusande gräsmatta. Man måste utföra lite mer än plocka bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det väl om näring och det behöver också vara tjockt. Det här gör man genom att gödsla, så mer gräs, samt naturligtvis också genom att få dän ogräs.

Ifall du ser på en metod för att få dän mossan i trädgården samt inser att den har massor skilda punkter som förvisso kräver mer göromål men som tyder på att man här tittar på mer än själva mossan så har du förmodligen hittat rätt

Var därpå envis och vik inte från metoden! Det här är ett misstag som flera gör för att efteråt gnälla på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att fungera med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du troligen har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en händelse där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är hela tiden bra att röja I kombination med att använda järnsulfat.