Mossa, lavar och alger – så oerhört lika men ändå inte

Mossa, lavar och alger kan stundtals se mycket lika ut, och när man har fått en påväxt på sitt hus är det viktigt att känna till vad det är för att kunna behandla det på ett bra och miljövänligt sätt.

Mossa är en kryptogam växt, alltså en växt som saknar blomma. De gillar fuktig mark och är mestadels gröna till färgen. Mossa är en ovälkommen gäst i de flesta trädgårdar och för att hålla mossan från sin trädgård är det betydelsefullt att se till så att dränering är god. Det är även en god idé att använda sig av gräsuppsamlare när man klipper gräset för att slaget gräs inte ska ligga kvar och stänga in fukten.

Mossa kan även växa på takpannor. Risken vid mossväxt på taket är att mossan behåller fukt och då kan vålla fuktskador samt mögel i taket, alternativt strax inunder, på vinden. Det finns också risk att mossan binder så mycket fukt att takpannan går itu när det fryser till vintern.

Det kan stundtals vara ganska knepigt att få bort mossa från taket. Ett sätt är att för hand borsta bort dem. Detta medför en klar risk för fall, och man ska vara vaksam ifall man har takplattor av betong då dessa lätt blir hala. Man kan även, efter att ha tagit bort mossan manuellt rigga en koppartråd längs den högsta delen. När det sedan regnar kommer koppartråden att avge ämnen som mossan inte gillar.

Alger är organismer som utvinner energi. Oftast sker detta med hjälp av klorofyll. Alger bildar en grupp organismer som är vanligtvis svårbestämd och oerhört stor. Den inkluderar allt från mikroskopiska, encelliga organismer till komplexa, flercelliga, exempelvis brunalger som kan bli upp till sextio meter långa. Vill ni veta mer Klicka Här

Alger kan växa på fasader och staket. Det spelar vanligtvis ingen roll vilken typ av färg man har målat med. Alger skänker en grön skiftning i själva färgen. För att få undan alger ska man i första hand använda sig av så miljövänliga medel som genomförbart.

Har man alger på en slammålad fasad (alltså målad med till exempel Falu rödfärg) bör man inte nyttja några preparat alls, utan torrborsta väggen. Det är betydelsefullt att bruka munskydd för att inte löpa risk att andas in till exempel sporer från mögel som även kan växa där och som kan vara direkt giftiga för människor.

Det första man ska prova ifall man har alger växande på en fasad målad med oljebaserad färg är miljövänligt diskmedel eller såpa. Om det inte funkar så kan man testa ett algdödande medel. Det först som tredje steg som man bör betänka att bruka ett klor- eller borbaserat algdödande ämne då dessa är oerhört miljöfarliga samt hälsovådliga.

Lavar är en symbios mellan en svamp och en alg. De flesta lavar tycker om att växa där det är torrt, exempelvis på skiffer, eternit-, tegel- och betongplattor och är den svåraste påväxt av de tre att få bort. Lavar har ofta djupa rottrådar och vissa kan avge syra som förstör underlaget.

För att bli av med lavar på tak bör man använda sig av Fulstopp eftersom mekanisk borttagning med hjälp av till exempel högtryckstvätt inte fullständigt tar bort lavarna. Det då lavarnas rotsystem ofta har trängt in djupt i plattorna och därför lätt kommer åter nästa säsong.

Det finns alltså olika sätt att behandla mossa, lavar och alger – det viktiga är att veta vilket!