Olika frukter lämpade åt att nyttja för att producera vin

När man framställer vin är det viktigt att frukter behandlas på korrekt vis för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör noggrant och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter såsom äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i varmt vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att avskilja äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan köpa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar föga fruktrester och kräver jäsning på ungefär 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om möjligt även dåliga stjälkar. Bären ska därefter mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var ordentlig med att inte krossa kärnorna från dessa bär. Kärnor från exempelvis körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att producera Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på drygt 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en extraordinär sort. De bör nämligen endast användas i maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak om rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med hjälp av kokande vatten och skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Mer information här Bryggutrustning

När drygt ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara noggrann och aktsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten enligt recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de speciellt lämpliga för starkviner. Ifall man till exempel ska hantera större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna ska man klyva nyponet isär och sedan spola med varmt vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Även havtorn och slånbär ska behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är utomordentlig frystemperatur.

Det finns dessutom torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon samt rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Naturligtvis har webben fått en väsentlig roll då många beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till nästkommande dag. På så vis får bären svälla upp ungefär 4 gånger sin torkade storlek. Därför ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En bra tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust ska man tänka på att det bör vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa ca 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan inhandla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket skänker cirka 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och därefter tillsätter man förkultur. Före man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också vanlig fruktsaft kan användas. Emellertid bör man erinra att ifall det är riktigt söt saft undersöka sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Ifall saften är koncentrerad så kan den bara användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör försöka att framställa vin med hjälp av maskrosor eller fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så måste de gröna bladen avlägsnas och endast de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inklusive stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir åtskild.

Lägg i blommorna i en större gryta tillsammans med 1 ½ liter kokande vatten. Gärna att blommorna pressas ner. Blommorna måste kokas sakta under lock till dess de faller samman. Det brukar oftast ta ca 3-5 minuter. Sedan ska blommorna pressas redigt och hällas med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.