Olika medel lämpade för mögeltvätt

Det finns diverse preparat som man kan använda vid mögeltvätt. Listan kan göras lång över diverse mer eller mindre kostsamma medel. Vad är skillnaden mellan dem och är det kostsamma medlet varje gång det bästa?

Mögel ska man aldrig tolerera i sitt hus, då det kan bli riskfyllt för de som bor där. Hur starkt mögel påverkar människor är olika, bland annat är vanliga symptom vid mögelangrepp snuva, hosta, nysningar, upprepade infektioner, irriterad hud, eksem, huvudvärk, yrsel och onormal utmattning. Vanligtvis lider flera personer i huset på samma gång av liknande symptom.

För att mögel samt annan mikrobiell påväxt ska tillväxa är det betydelsefullt att det finns en del gynnsamma faktorer. Den viktigaste är fukt. Ju fuktigare desto snabbare växer sig möglet stort. Andra viktiga komponenter är föda, vilket i stort sett innebär något organiskt och kan vara allting från träplankor till en halväten pizza.

För att svampar ska expandera fort behöver det vara en behaglig temperatur, vilket för de flesta mögel är någonstans strax över vanlig rumstemperatur, det vill säga mellan 20-25 grader. Och så behöver möglet tid på sig att gro. Ju gynnsammare de tre övriga faktorerna – fukt, föda och temperatur – är, desto kortare tid tar det för möglet att gro.

Man kan känna igen mögel på lite olika sätt, bland annat är det relativt vanligt att möglet ger ifrån sig en dålig lukt, att det kanske växer delvis synligt och att man börjar få något alternativt några av ovan nämnda symptom. Det är inte alltid lätt att härleda upprepade förkylningar till mögel, heller är det inte alla gånger enkelt att känna lukten av mögel, särskilt inte i ett utrymme där man uppehåller sig mycket, så som sitt hem.

Det är angeläget att man tar reda på exakt hur stora delar av huset som har blivit angripet, vilka material det rör sig om och så vidare. Det har att göra med hur omfattande sanering huset måste genomgå. Ofta blir fasaden mögelangripen till följd av fukt, väder och vind. Det är betydelsefullt att man håller huset rent, även på utsidan.

Att rengöra fasaden kan kort bidra om den har blivit angripen av mögel och alger. Oftast kommer dock svamp och alger tillbaka efter ett år eller så. Dessvärre spelar det ingen större roll vilket preparat man nyttjar. Tester visar att det fungerar lika bra med fullständigt vanligt handdiskmedel som med dyra mögeltvättmedel.

En god sak att tänka på om man har fått mögelväxt på fasaden är att rengöra noga med valt rengöringsmedel, låta torka och sedan måla med en bra färg. Detta verkar skydda huset långt mycket bättre än att bara rengöra med mögeltvätt och därnäst inte måla om. Det är dock betydelsefullt att man väljer en bra färg.

När man tittar på mögeltvättmedel bör man tänka sig för både en samt två gånger – se till så att tvättmedlet är miljövänligt. Har man påväxt i sitt badrum, över kakel samt i kakelfogare, kan det vara inbjudande att använda sig av klorin. Det är inte enbart illa för miljön, klorin fungerar inte speciellt bra som mögeldödande medel. Istället kan man använda en blandning av vatten och antingen bikarbonat eller vittvinsvinäger. Mer info här

Det finns dock ett medel för mögeltvätt som slår det mesta och det är Fulstopp.