Omsorgsfull takrengöring medför bra tak samt hus

Det är flera som drar sig för att ta hand om takrengöring måhända mest för att de tänker sig att detta måste bli krångligt. Men man måste ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Detta kan medföra betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Professionell takrengöring eller amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av jobb. Men det kan vara bra att veta att man faktiskt kan komma långt med en aning Bensaltensid alternativt Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man också emellanåt (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) nyttja på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar ej annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör däremot Fulstopp samt Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller köp en ejektordunk och blanda själv bensaltensid och vatten för att fördela på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men detta är icke så pass att man kommer att grubbla mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är knappast så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill distribuera på taket. Detta innebär självklart en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så tvingas man också tänka på hur man sprayar bort den döda mossan samt annat smuts. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man förorsaka vattenskador på taket och det är ju ej så bra. För den skull låter många mossa samt påväxt regna bort.

Tänk på att införskaffa bra utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar samt skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanske man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får grepp. Vanligtvis varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Vill Du veta detaljer Klicka Här ta bort mossa.

Man kan ju inte säga att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man möjligtvis har en stor tomt och ett stort tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring och taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis tillvarata tid.