Plastflaskor finns överallt

Plastflaskor är idag helt klart i flertal bland flaskorna i vårt by, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en butelj är en balanserad behållare vars hals är smalare än dess anatomi, längst upp finns ett hål som ibland kan förslutas. I jämförelse kan man ställa en burk vars öppning kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till förhistorisk tid, man har hittat keramikflaskor i Kina och glasflaskor på Rhodos samt på Cypern. Dessa var oftast av liten storlek samt rymde med största probabilitet saker som parfym eller finare oljor.

Glasflaskor har existerat som en axiom i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett rejält höjning när man började deponera vinet i glasbuteljer eftersom den då plötsligt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för rödtjut samt sprit, men oxå för många andra produkter som anses vara av lite finare art. Saluför man sin dryck eller annan vara i glasflaska så kan man i bestämmelse per automatik sätta högre belöning på grund av lyxfaktorn. Exempel på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: saft, rödtjut, bira, parfym.

På mitten av 1900-talet slog plastflaskan genom, man hade då tagit fram en effektiv plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, innan dess användes i stort sett bara glasflaskor samt metallcontainers. Plastflaskor stå sig idag allt från giftiga substanser och alkoholer, till dricka, saft och kosmetik. Andra plastcontainers är oxå vanliga – dunkar, hinkar samt burkar av annorlunda slag.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan filosofera sig, men om man kikar runt lite inne i ett varuhus så tittar på man snart hurdan mycket plastflaskor som faktiskt finns ute i handeln. Det mesta som säljs samt som behöver hållas i täppt ett klimat hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar emot glasflaskornas är ganska övertygande – särskilt inom massproduktion. Bara det att de väger en bråkdel samt därjämte är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Tyvärr är de inte på långa vägar lika attraktiva att beskåda på. Utseendet är plastflaskornas största avigsida.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland annat ett mer miljövänligt val mot tidigare flaskor och återvinns till enorm del här i Sverige, på många ställen utomlands är det dock tyvärr lite mindre bra med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar igenom att avgå in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt fason att se till att plasten kommer till rätt ställe.

Ett annat fason att återvinna plastflaskor är att själv återanvända de där i hemmet, särskilt om ens förbrukning inte är så enorm. Dricker man mycket läsk, t ex, så kan det vara värt att begrunda över att investera i en egen läskmaskin, partiell för att undfly så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas igenom formblåsning vilket gör att man till sin alster kan ta fram en exklusiv flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett exempel här är såklart Coca-Cola-flaskan som känns igen på sin form över hela världen.