Processa trä med järnvitriol fasad eller tjärvitriol

Hur bör det trä man använder vid exempelvis ett husbygge användas? Flera väljer att processa med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns likaså tjärvitriol som kan följa med somliga fördelar.

gti spridardunk

En förtjusande färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är precis det där med färgen som får många att välja att behandla träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man nyttja sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att införskaffa en säck alternativt dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få korrekt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att växla i färg och bli en aning gråaktiga alternativt bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur föråldrat det är. Man brukar förorda att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för ultimata resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att testa på en fristående bit av samma trä. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att få. Det blir ju lite komplicerat att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man möjligtvis måla om det inte blir en bra nyans.

Ifall man vill få mer än bedårande färg på huset

Men nu är det förstås så att många vill få mer än attraktiv färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt skänker ett visst skydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att olja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan få lite olika svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig orsak så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, till exempel på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så många annorlunda sätt därhemma. Beroende på ifall man ska processa med järnvitriol fasad själv eller ifall man betalar någon annan för att företa jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer detaljer: På denna sajten järnvitriol.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och övrigt som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt före målning. Den som är osäker kan givetvis anlita extern hjälp.