Prova att göra mousserande vin

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en mycket invecklad process om du väljer att producera det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Men det finns en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.

Även mousserande vin kan göras från en mängd skilda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en bra kvalitet alla druvor produkt för att göra champagne.

Innan vi börjar bör jag berätta att det så klart finns ett snabbare sätt som också framställer ett smakfullare vin. Inhandla en vinsats från Prestige Premium vinsatshembryggning.se, prisad.se eller liknande marknadsplats.

Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas ganska billigt online.

Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och inte högre.

Därtill behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), med tanke på att de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång och en del hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara en aning grumligt, om inte lägga till en aning jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en enkel sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att producera denna sirap, värm en mix av en andel vatten samt två andelar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt men grundligt, i vinet.

5)

Kommande steg är buteljering med hävert, överför vinet omedelbart till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna hantera det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig process där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte gör det på rätt sätt.

Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta möjligtvis vara ett gott tips:

Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång träning att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns någonting som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som fundament till detta, alla tillbehör för detta finner du smidigt på webben.