Så lyckas du eliminera mögel i badrummet

Med tiden finns det risk för att badrummet kan angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår samlas tvålrester och hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar alternativt dusch samt vägg frodas mögel ifall det får vara en aning fuktigt och orört. En annan anledning till varför mögel gillar just badrum är för att det förutom fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och därmed kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kyligt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel utgör ingen omfattande hälsorisk och kan vanligtvis lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum bildas lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna eller under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återvända snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt enkelt att upptäcka. En del mögel, till exempel svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig illa lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått förankring innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än bara att byta ut kakel.

Ifall man anar att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan upptäcka mögel där en människonäsa inte räcker till. Man bör väcka misstankar om mögel om man har drabbats av fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen flagnar. Få reda på mer här

Det första man ska tänka på när man behandlar mögel är att få bort källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det bästa sättet att få undan mögel är att helt ta bort det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Ifall det inte är möjligt kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller dålig lukt. Vid sanering av mögel ska man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett ifall man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Det gör man genom att fixa en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man bör även installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att kringgå fuktskador och mögel bör man se till så att badrummet är fräscht, det innebär regelbunden städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så minskar risken för mögel påtagligt!